Clicky


Cao-onderhandelingen NS blijven in 'een verkennende fase' steken

Cao-onderhandelingen NS blijven in 'een verkennende fase' steken
06-03-2020 10:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Gisteren, donderdag 5 maart, was de tweede dag van de cao-onderhandelingen bij NS. "Nog steeds geen vuurwerk. Wat opvalt is dat de waardering die medewerkers krijgen in de voorstellenbrief van NS niet aan de onderhandelingstafel terugkomt", aldus Henri Janssen van FNV Spoor.

"NS geeft aan dat slechts 6,6% van de medewerkers in de onzekere flexschil werken. FNV Spoor wijst NS er echter op dat dit op bepaalde afdelingen wel 75% is. De medewerkers worden vaak ook nog veel lager betaald worden dan de vaste medewerkers in dezelfde functie. Een flexmedewerker personele bijsturing verdient bijvoorbeeld €14,00 per uur, een fractie van een vaste medewerker personele bijsturing in taakgroep 57. Dit kan in de praktijk tot verdringing leiden. FNV Spoor heeft daarom ook voorgesteld om flexmedewerkers na 9 maanden een vast contract aan te bieden."

Er is ook uitgebreid gesproken over de pensioenen. Er zijn binnen NS ruim 3600 collega's die 58 jaar of ouder zijn. NS heeft vooral benadrukt dat NS een goede pensioenregeling heeft en ondanks het feit dat de eerste 21.000 euro voor regeling vervroegd uittreden nu boete vrij is, blijft NS van mening dat vervroegd uittreden nog steeds heel duur is.

"In plaats van een discussie over welke beroepen wel of niet zwaar is FNV Spoor van mening dat voor iedereen binnen NS mogelijk gemaakt moet worden om 3 jaar voor de AOW leeftijd uit te kunnen treden volgens het afgesproken pensioenakkoord. Tevens heeft FNV Spoor voorgesteld om de “Deeltijdregeling voor pensioen NS bedrijven” een structurele cao afspraak te maken en uit te breiden met een 50% werken en 50% vrij en 100% pensioenopbouw variant om gezond de eindstreep te halen."

Kortom FNV Spoor blijft vasthouden aan verbetervoorstellen, maar om tot een goede cao te komen is nog een lange weg. De volgende onderhandelingsronde is donderdag 19 maart 2020.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions