Clicky

 
Transport Online - Duurzame Scania voor Mark de Jong uit Westergeest

Duurzame Scania voor Mark de Jong uit Westergeest

Duurzame Scania voor Mark de Jong uit Westergeest
05-03-2020 10:49 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

WESTERGEEST - Mark de Jong uit het Friese Westergeest zet met zijn nieuwe Scania R650 iets heel bijzonders op de weg. De indrukwekkende Scania V8 kan namelijk volledig elektrisch zijn werk doen. Niet alleen de autolaadkraan, maar ook alle rijfuncties werken 100% elektrisch met een in eigen huis ontwikkeld systeem. Dat betekent dat de truck met de V8 dieselmotor naar het werk rijdt waarna alle werkzaamheden volledig duurzaam en stil plaats vinden.

De Scania is eigendom van De Jong Westergeest "We zijn begonnen met grondverzet en loonwerk maar we kregen steeds meer infra werk met onze minigravers. Dat begon met leidingwerk en het plaatsen van straatverlichting en dat is inmiddels uitgegroeid tot onze belangrijkste activiteit. Voor lokale overheden in Groningen en Friesland plaatsen en vervangen we nu lantaarnpalen en daarvoor zetten we vijf eigen vrachtwagens in. De chauffeurs op die auto’s zijn niet alleen chauffeur, maar ze bedienen ook de minigraver en de autolaadkraan. Het chauffeurswerk is maar een klein stukje van de taken."

Stil schoon en duurzaam

Voor de ontwikkeling van de elektrische installatie aan boord werkte Mark samen met De Jong techniek uit Burdaard. "Ik wilde een duurzaam en stil voertuig waarmee we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Bij grote projecten staan de palen om de vijftig meter en dan is het erg lastig als de chauffeur steeds in- en uit moet stappen. Bovendien is een dieselmotor die de hele dag loopt nergens goed voor. Met deze Scania kan de chauffeur naast de auto blijven staan met de afstandsbediening. Daarmee kan hij alle taken van de autolaadkraan bedienen, maar hij kan de auto ook besturen en verrijden. Dat gaat allemaal volledig elektrisch. Dit betekent veel meer gemak voor de chauffeur want het voorkomt heel veel in- en uitstappen. Bovendien werkt het stil en schoon, en dat is voor iedereen beter."

Eigenbouw

Voor de aandrijving van de kraan en de rij functies is een accupakket aangebracht van 1000 Ampère met een spanning van 80 Volt. Mark: "Daarmee kunnen we in de praktijk een hele week vooruit op één acculading’’. Niet alleen het volledige elektrische systeem en de aandrijving werd in eigen huis ontwikkeld, Mark bouwde ook eigenhandig de laadbak en de hele afwerking van de truck. Vervolgens is de Scania door Jack Swijghuisen, alias ‘De Baron airbrush’ voorzien van een fraaie schildering van de ‘Lampenpalenboys’. Dat zijn dwergen die lantaarnpalen plaatsen."

V8 roffel

De door Scania dealer Rinsma in Drachten geleverde Scania R650 bevalt zodanig goed dat inmiddels de tweede besteld is. De elektrische toepassing trekt veel belangstelling en de klanten zijn bijzonder ingenomen met het duurzame initiatief. Voor Mark is het een uitdaging om zijn werk zo milieuvriendelijk en stil mogelijk te doen, met name in de binnensteden. Toch blijft hij een echte Scania V8 liefhebber en van en naar de klus mag hij de 16 liter dieselmotor dan ook graag laten roffelen. Daarmee laat hij zien dat duurzaamheid ook heel erg leuk kan zijn.

Foto's

 • Bunnik Creations
  Bunnik Creations
 • Bunnik Plants
  Bunnik Plants
 • HSM
  HSM
 • J.Roeland
  BAARS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,137
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions