Transport Online - 4000 euro subsidie bij aankoop nieuwe elektrische auto

4000 euro subsidie bij aankoop nieuwe elektrische auto

4000 euro subsidie bij aankoop nieuwe elektrische auto
04-03-2020 17:26 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische auto kunnen consumenten 4000 euro aan subsidie aanvragen, voor een tweedehands exemplaar is 2000 euro beschikbaar. Met de subsidieregeling, die vanaf 1 juli ingaat, hoopt het kabinet de aanschaf van elektrische auto's te stimuleren.

"Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs", zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Ze hoopt die drempel te verlagen met de subsidie.

De auto's waar de subsidie voor opgaat moeten tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn en op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden. Ook moet de auto enkele jaren van dezelfde eigenaar blijven. Eigenaren die binnen drie jaar van auto veranderen moeten een deel van de subsidie terugbetalen. Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie.

Het kabinet had tot 2025 al 250 miljoen euro gereserveerd voor de regeling, afgesproken in het klimaatakkoord. Als het geld op is worden er ook geen nieuwe subsidies uitgegeven, aldus Van Veldhoven. Het subsidiebedrag voor de aankoop van nieuwe auto's zal de komende jaren geleidelijk teruglopen, omdat elektrische auto's steeds goedkoper worden. Voor occasions blijft het bedrag 2000 euro.

Voorzitter Steven van Eijck van brancheorganisatie Rai Vereniging is blij met de subsidieregeling voor particulieren. Hij noemt het "essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen" dat ook de particuliere automobilist verleid wordt om elektrisch te gaan rijden. Van Eijck vindt het verder moeilijk te voorspellen hoe de markt gaat reageren op de subsidie. Hij wil dat de regering het mogelijk maakt dat de subsidiepot van volgend jaar eerder beschikbaar komt om te voorkomen dat mensen dit jaar misgrijpen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions