Clicky


Staatssecretaris: miljoen per week kwijt aan dwangsommen

Staatssecretaris: miljoen per week kwijt aan dwangsommen
03-03-2020 17:32 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is momenteel wekelijks een miljoen euro kwijt aan dwangsommen omdat asielprocedures vertraagd zijn. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) laten weten. De Tweede Kamer is zeer kritisch.

Broekers-Knol gaat ingrijpen bij de IND. Er komt onder andere een aparte directeur om de organisatie binnen de dienst te verbeteren. Verder worden nieuwe asielaanvragen apart behandeld en binnen de wettelijke termijnen afgehandeld, belooft de bewindsvrouw. Een aparte groep medewerkers moet gaan zorgen dat dossiers van asielzoekers compleet zijn.

Verder moet een werkgroep ervoor gaan zorgen dat desnoods met "onconventionele middelen" de achterstanden bij de IND worden weggewerkt en het aantal dwangsommen omlaag gaat.

Eind januari waren ongeveer 8900 aanvragen voor asiel vertraagd. Deze asielzoekers kunnen een financiële vergoeding eisen die kan oplopen tot 15.000 euro. De IND heeft sinds begin vorig jaar een bedrag van tussen de 30 en 40 miljoen euro aan dwangsommen moeten betalen omdat asielprocedures vertraagd zijn.

Dit jaar is de IND - zoals eerder gemeld door NRC - naar schatting 70 miljoen aan dwangsommen kwijt. Dat hoorde de staatssecretaris "terloops" in een gesprek met medewerkers. Ze vindt de dwangsommen "niet acceptabel".

De Tweede Kamer snapt niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. De asielinstroom is de afgelopen jaren stabiel, zei Bram van Ojik (GroenLinks). Onder meer CDA, VVD en PVV willen dat er wordt gestopt met het uitbetalen van dwangsommen. Volgens Broekers-Knol wordt dat ook onderzocht, maar is dat niet eenvoudig. Een snelle oplossing is er niet, maakte ze duidelijk.

Een belangrijk probleem voor de IND is het tekort aan personeel. Verder constateren onderzoekers dat de vertraging bij de asielaanvragen drie belangrijke oorzaken heeft. De IND heeft de informatievoorziening niet op orde. Verder is de aansturing onvoldoende, zowel op de dagelijkse gang van zaken als op de uitvoering van projecten en verbetermaatregelen.

VluchtelingenWerk zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de aangekondigde maatregelen het tij zullen doen keren.