Transport Online - Luchtvaart waarschuwt voor negatieve impact coronavirus

Luchtvaart waarschuwt voor negatieve impact coronavirus

Luchtvaart waarschuwt voor negatieve impact coronavirus
28-02-2020 09:33 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

AMSTERDAM - De luchtvaartsector wordt hard geraakt door de problemen rondom het nieuwe coronavirus. Kwam eerder Air France-KLM met een winstwaarschuwing voor het lopende kwartaal, nu waarschuwen ook easyJet en British Airways-moeder IAG, en Finnair voor negatieve gevolgen. De Italiaanse maatschappij Alitalia ziet zich genoodzaakt nog eens duizenden medewerkers tijdelijk op non-actief te zetten.

Vooral vliegreizen naar Italië zijn de laatste tijd minder in trek doordat het virus zich vooral in het noorden van het land snel verspreidde. Eerder gingen reizen naar China, waar het virus als eerste de kop opstak al goeddeels in de ban vanwege een verminderde vraag naar tickets.

De Britse prijsvechter easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, kampt met een dalende vraag naar vliegreizen naar Noord-Italië. Ook op andere routes is de reisdrift van consumenten minder. Daardoor zal het bedrijf een aantal vluchten uit het schema schrappen. Volgens de onderneming is nog niet te zeggen wat de impact van het virus op de financiële prestaties zal zijn.

IAG, dat ook het bedrijf achter onder meer Iberia en Aer Lingus is, waarschuwde voor de financiële gevolgen dit jaar. Eerder werden vluchten naar China geschrapt. Daar komen nu annuleringen van vluchten naar Italië bij. Over de impact op de resultaten liet IAG zich niet uit. Het Finse Finnair verlaagde zijn verwachtingen en ziet zich genoodzaakt in de kosten te snijden.

Alitalia, dat al 1175 werknemers tijdelijk naar huis had gestuurd, wil dat aantal opvoeren naar 4000. Daarover worden nu gesprekken met de bonden gevoerd. Die zeiden eerder al tegen dat plan te zijn.

Air France-KLM zei bij de publicatie van de jaarcijfers dat de problemen rond het virus een hap uit de operationele winst in het eerste kwartaal van dit jaar zouden nemen van 150 miljoen tot 200 miljoen euro. Ook bij KLM wordt bezuinigd om de impact van het virus het hoofd te bieden. Zo is er een vacaturestop, worden bepaalde investeringen uitgesteld en medewerkers krijgen het verzoek vakantiedagen op te nemen. Dergelijke stappen kondigden ook Lufthansa en easyJet aan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions