Transport Online - Besmette man in Tilburgs ziekenhuis komt uit Loon op Zand

Besmette man in Tilburgs ziekenhuis komt uit Loon op Zand

Besmette man in Tilburgs ziekenhuis komt uit Loon op Zand
28-02-2020 00:15 | Gezondheid | auteur ANP

TILBURG - De patiënt die met een coronabesmetting in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt, is een 56-jarige man uit Loon op Zand. Het gaat om het eerste besmettingsgeval in Nederland. De man is woensdag al in het ziekenhuis opgenomen en ligt daar op een geïsoleerde afdeling. Afgelopen week zou hij in Tilburg carnaval hebben gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, is daardoor groter.

De patiënt is volgens gezondheidsinstituut RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. Daar zijn volgens de Italiaanse autoriteiten al ruim vierhonderd besmettingen gemeld. Het gaat in heel het land om zo'n 650 gevallen. Tot nu toe zijn in Italië zeventien patiënten aan het virus overleden.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg: "Wij staan continu in nauw contact met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de GGD. Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie." Weterings zegt dat de man goed aanspreekbaar is. In de loop van vrijdagochtend moet volgens hem duidelijk worden met hoeveel mensen de besmette man in contact is geweest en waar die nu zijn.

Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand zegt dat met man en macht wordt gewerkt om de besmetting in de kiem te smoren. Premier Mark Rutte wenst de patiënt alle sterkte en beterschap toe. Het is volgens Rutte van belang advies van deskundigen te blijven opvolgen nu in Nederland het coronavirus is opgedoken.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg maakte het nieuws bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels' op NPO 1. Hij kreeg een briefje in handen gedrukt dat hij meteen voorlas. Op vrijwel hetzelfde moment kwam het RIVM met een een verklaring over het eerste besmettingsgeval. "Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt", staat in de verklaring van het gezondheidsinstituut.

Wereldwijd zijn meer dan 82.000 besmettingen en 2800 sterfgevallen gemeld, vrijwel allemaal in China. In Europa is Italië het zwaarst getroffen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions