Clicky


FNV Spoor vraagt NS om beleid vanwege oprukkend coronavirus

FNV Spoor vraagt NS om beleid vanwege oprukkend coronavirus
26-02-2020 11:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Het coronavirus heeft Europa bereikt. In de media is het hot topic, maar opvallend is de stilte vanuit de directie van NS, vindt Henri Janssen van FNV Spoor. "Terwijl in de werkverblijven het toch ook steeds meer een onderwerp van gesprek en zorg is."

FNV Spoor heeft daarom de directie van NS gevraagd om hun visie op de risico’s vanwege het coronavirus en hoe NS haar medewerkers zal gaan voorlichten en instrueren.

"Nu het virus Europa heeft bereikt, wordt de kans groter dat er een moment komt dat besmette reizigers ook van de treinen van NS gebruik gaan maken. Dan ligt het voor de hand dat de internationale treinen vanuit Frankrijk en België het eerst met besmette reizigers te maken gaan krijgen. Gezien de aard van het werk (vervoeren van grote groepen reizigers in een kleine omgeving) lopen in dat geval de medereizigers en NS-medewerkers het risico ook besmet te raken."

Een NS-medewerker: “Wat dacht je van Schiphol? Daar kan het in de nationale treinen zo druk zijn dat men op elkaars tenen staat. Vergeet daarbij vooral niet dat de ventilatiesystemen in de trein(en) veelal met elkaar verbonden zijn. Hoest achterin een treinstel iemand dan wordt de machinist verkouden....”

"Uiteraard dient er geen paniek gezaaid te worden, en juist daarom zou het goed zijn als NS nu met hun visie, voorlichting en instructie zal komen. Wij wachten nu nog op de actie van NS", besluit Janssen.