Clicky


Zes jaar cel voor overvallers die 82-jarige vrouw opsloten in meterkast

Zes jaar cel voor overvallers die 82-jarige vrouw opsloten in meterkast
25-02-2020 17:06 | Binnenland | auteur Redactie

ZWOLLE - De drie mannen die in december 2018 een gewapende woningoverval pleegden in De Krim (gemeente Hardenberg) en daarbij de 82-jarige bewoonster opsloten in de meterkast, zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar. De vrouw werd 15 uur later bevrijd door haar vriendinnen, nadat ze niet kwam opdagen bij haar volksdansgroep.

De rechtbank oordeelt dat een 46-jarige man uit Hoogeveen, een 44-jarige man uit Coevorden en een 20-jarige man uit Drachten alle drie even schuldig zijn aan de gewelddadige woningoverval. Op de avond van 10 december 2018 zette de 44-jarige man de twee andere mannen af bij de woning van de vrouw. Hij gaf hen een taser en bijbehorende instructies.

Op het moment dat de vrouw even later haar kat naar buiten liet, stond ze oog in oog met de 20-jarige man, die een bivakmuts droeg. De man duwde de vrouw terug de woning binnen en op dat moment kwam de 46-jarige man erbij. Het plan liep anders dan verwacht. De 46-jarige man taserde zichzelf en werd daarbij onwel. De 20-jarige duwde daarop de hoogbejaarde vrouw in de meterkast en draaide de deur op slot. In paniek belde hij de 44-jarige man op om naar de woning te komen om te helpen.

Twee weken voor de overval zijn de 44-jarige en 46-jarige man al bij de vrouw langs geweest om oud ijzer op te halen. Hierbij zagen ze ook andere goederen staan. Na het bezoek heeft de 44-jarige man samen met de 46-jarige en 20-jarige man een plan gesmeed om deze goederen, in het bijzonder een zitmaaier en een elektrische fiets, uit de woning van de 82-jarige vrouw te halen.

Hoewel de 44-jarige man buiten schot wil blijven als het gaat om het opsluiten van de vrouw, oordeelt de rechtbank dat hij net als de andere twee mannen schuldig is aan de gewelddadige woningoverval en het opsluiten van de 82-jarige vrouw. Ze hadden namelijk samen het plan gemaakt om de vrouw te overvallen en afgesproken dat er geweld gebruikt zou worden. Op de avond zelf zette hij de mededaders af bij het huis en reed hij na het telefoontje naar de woning om daar samen met de anderen de woning en schuur te doorzoeken en de buit in te laden.

Dat de mannen de overval goed planden, dit samen deden, een taser gebruikten, een kwetsbare hoogbejaarde vrouw als slachtoffer kozen en haar opsloten in de meterkast neemt de rechtbank mee als strafverzwarende omstandigheden. Daarnaast hielden de drie mannen er totaal geen rekening mee dat dit alles erg traumatisch was voor de vrouw die al die tijd, 15 uur lang, zonder zich normaal te kunnen bewegen in een meterkast opgesloten zat en in grote onzekerheid verkeerde over haar lot. Het is goed denkbaar dat het op een andere manier was afgelopen.