Clicky

 
Transport Online - Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim

Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim

Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim
24-02-2020 19:45 | Algemeen | auteur Redactie

ARNHEM - De militaire kamer veroordeelt een 32-jarige (ex-)marechaussee uit Vlaardingen voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Hij krijgt een gevangenisstraf 180 dagen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. 

De man werkte als wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking van Schiphol. Hierdoor had hij toegang tot verschillende politiesystemen. Tussen maart 2014 tot en met augustus 2015 vroeg hij met de gebruikersaccounts van twee collega’s informatie over meerdere personen en kentekens op. Deze informatie gaf hij vervolgens aan iemand anders door. Daarmee schond de man zijn ambtsgeheim.  

De militaire kamer oordeelt - in tegenstelling tot de officier van justitie - dat het onduidelijk is of deze man hiervoor ook geld heeft ontvangen. Omdat de militaire kamer hiervan niet overtuigd is, spreekt ze de man hiervan vrij. Hierdoor valt de straf ook een stuk lager uit dan de eis van de officier van justitie. De militaire kamer vindt dat daardoor ook niet kan worden aangenomen dat de man met het opvragen en doorgeven van informatie financieel voordeel heeft gehad waarop hij geen recht had. De vordering van de officier om criminele winsten van de man af te nemen is daarom afgewezen.

Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer er rekening mee dat er een link kan worden gelegd tussen de opgevraagde informatie en het criminele circuit. Zo bleek dat een auto waarvan de man gegevens opvroeg kort daarna volledig was uitgebrand. De militaire kamer vindt oplegging van een straf belangrijk als signaal naar andere ambtenaren dat zij hun verplichtingen naleven. Tot slot neemt de militaire kamer in aanmerking dat hij inmiddels oneervol is ontslagen, nog niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en het feit alweer even geleden is.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats