Transport Online - Nederlandse vogelliefhebbers in verzet tegen vliegveld Lissabon

Nederlandse vogelliefhebbers in verzet tegen vliegveld Lissabon

Nederlandse vogelliefhebbers in verzet tegen vliegveld Lissabon
24-02-2020 10:47 | Algemeen | auteur ANP

ZEIST  - "Grutto's ja, vliegveld nee." Bijna 29.000 mensen hebben een petitie van die strekking ondertekend waarmee de Nederlandse Vogelbescherming zich verzet tegen de aanleg van een nieuw vliegveld bij Lissabon. De Portugese regering wil de nieuwe luchthaven aanleggen aan de monding van de rivier de Taag. Precies in dat gebied pauzeren veel grutto's die in Nederland broeden, om te eten.

Nergens in Europa broeden meer grutto's dan in Nederland. Ze zitten vooral in veenweiden in Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland. In juli en augustus vliegen de vogels naar Senegal en Guinee om te overwinteren. Vanaf februari vliegen ze weer terug.

"Wat voor zin heeft het om de grutto’s in Nederland - onze nationale vogel - te beschermen, als deze trekvogels in Portugal ernstig verzwakken of zelfs sterven?", vraagt de Vogelbescherming zich af. "Dat is namelijk het gruwelijke gevolg van de bouw van een vliegveld in een gebied dat van levensbelang voor ze is."

Volgens de Vogelbescherming leveren vliegtuigen zowel verstoring door lawaai op, als een risico op botsingen. In Portugal zelf proberen vogelbeschermers de plannen tegen te houden via de rechter. Europese vogelorganisaties hopen ook op ingrijpen door de Europese Commissie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,277

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions