Transport Online - Turner Epke Zonderland zet grote stap richting Olympische Spelen

 


Turner Epke Zonderland zet grote stap richting Olympische Spelen

Turner Epke Zonderland zet grote stap richting Olympische Spelen
23-02-2020 10:10 | Sport | auteur ANP

MELBOURNE - Turner Epke Zonderland heeft bij de wereldbekerwedstrijd van Melbourne gedaan wat hij moet doen in de race om een ticket voor de Olympische Spelen. De Friese rekstokspecialist turnde zijn moeilijkste oefening met twee combinaties van vluchtelementen en won met een score van 14,900. Daarmee heeft hij net als Hidetaka Miyachi nu drie wereldbekerzeges op zak. De Japanner, die uit de rekstok moest, heeft echter een lagere totaalscore dan de olympisch kampioen van Londen 2012.

Voor Zonderland (33) werd de alternatieve route naar de Spelen noodzaak toen hij er afgelopen najaar op de WK, gehinderd door gezondheidsproblemen, niet in slaagde zich rechtstreeks te kwalificeren voor Tokio 2020. Via de wereldbeker kan zich één specialist per toestel alsnog plaatsen waarbij de beste drie resultaten tellen. Er volgen nog twee wedstrijden in maart, in Bakoe en Doha, waarbij beide turners hun totaalscore kunnen verbeteren. Voorlopig heeft Zonderland nu de leiding.

Zonderland moest in Melbourne als eerste de vloer op en zette met zijn oefening de Japanner meteen onder druk. Voor het eerst sinds hij in april 2019 in het Poolse Szczecin zijn derde Europese titel aan de rekstok behaalde, toen met een vrijwel perfecte oefening (15,266) liet hij zijn combinaties Cassina-Kovacs en Kolman-Gaylord 2 zien. Na ook nog een goede afsprong was meteen duidelijk dat er niet veel turners overbleven om de score van de Fries te verbeteren. De Kazach Milan Karimi (14,500) kwam nog het dichtst in de buurt. Miyachi kwam na zijn vierde, losse vluchtelement niet goed uit en moest de stok loslaten. Met zijn score van 13,400 werd hij vijfde.

Hogere totaalscore

De drie scores waarmee Zonderland tot nu toe won leveren hem een totaal op van 44,399 punten. Miyachi staat op 43,966. Zijn laagste winnende score (14,300) behaalde hij vorig jaar in Doha. Die zal de Japanner bij de wereldbekerwedstrijd van Bakoe (14-15 maart) met ruim vier tiende punt moeten verbeteren om de leiding weer te nemen. Hij moet die wedstrijd dan wel winnen. Zonderlands laagste winnende score is 14,633.

Eerder op de dag eindigde Frank Rijken met een score van 13,733 op de zesde plaats in de brugfinale. De Rus Vladislav Poljasjov was de beste: 15.200.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,605
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden