Clicky

 
Transport Online - 'Maximaal 3000 euro smartengeld voor huishouden Groningen'

'Maximaal 3000 euro smartengeld voor huishouden Groningen'

'Maximaal 3000 euro smartengeld voor huishouden Groningen'
21-02-2020 17:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Huishoudens in Groningen kunnen maximaal 3000 euro smartengeld krijgen voor immaterieel leed dat is veroorzaakt door aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. Er wordt geen bewijs gevraagd van de geleden immateriële schade, zei vicepremier Hugo de Jonge na de ministerraad. "Anders kom je in een enorme administratieve toestand terecht."

Elke Groninger komt in aanmerking voor een vergoeding voor immateriële schade. Het gaat om een vergoeding voor wonen, welzijn en gezondheid. Mensen moeten hun aanvragen wel motiveren. Dat staat in het advies van een commissie van juridische experts aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

Het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) in oprichting gaat kijken hoe zij dit advies gaat overnemen. Maar de kwartiermaker van het IMG heeft zich "in grote lijnen al aangesloten bij het advies", aldus De Jonge. Nog voor de zomer moet de regeling zijn uitgewerkt.

De kwartiermaker plaatst ook kanttekeningen bij het advies van de commissie. De methodiek die de commissie voorstelt is te algemeen en houdt onvoldoende rekening met bijzonderheden per geval. Ook is hij niet overtuigd dat een verhuizing in het kader van de versterkingsoperatie een eis moet zijn om in aanmerking te komen voor schadevergoeding. Tot slot vindt hij dat het niet alleen om immateriële schade geleden in het verleden moet gaan. Hij wijst erop dat zich nog steeds aardbevingen voordoen.

Medio december vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep dat 127 gedupeerden (deels) recht op vergoeding hebben voor vermogensschade door gemist woongenot en immateriële schade.

"Het kabinet is zich ervan bewust dat een immateriële schadevergoeding het leed in Groningen niet kan wegnemen. Een financiële vergoeding zal echter wel kunnen leiden tot erkenning en daarmee verzachting van het leed", laat minister Wiebes aan de Tweede Kamer weten over het advies.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions