Transport Online - Het nut van het 'spitsalarm'

Het nut van het 'spitsalarm'

Het nut van het 'spitsalarm'
25-11-2008 16:02 | Algemeen | auteur de redactie
APELDOORN - De ANWB liet gisteren weten dat het spitsalarm zoals zij dat voor afgelopen maandagmorgen uit hebben laten gaan, waarschuwt voor spitsen die zwaarder zijn dan 500 kilometer. Maar waar was dan het alarm voor vanochtend? Maar liefst 526 kilometer langzaamrijdend en stilstaand verkeer, blokkeerde vanochtend het Nederlandse wegdek.

Raymond Bos van de verkeersinformatiedienst (VID) liet desgevraagd aan Autobaanradio weten, dat het afgeven van het spitsalarm van maandag zelfs kan hebben geleid tot de onverwachtte drukte van vanochtend. "Soms is het middel erger dan de kwaal. Mijn persoonlijke mening is dat het afgeven van een alarm, paniek veroorzaakt en zelfs de maatschappij op dat momet kan ontwrichten. Men neemt bijvoorbeeld de beslissing om thuis te werken, gebaseerd op de melding, en ging vandaag naar het werk. Wij hebben maandag om 05:30 uur geconstateerd dat er geen aanleiding was om een spitsalarm af te geven. Dergelijke waarschuwingen zijn niet zo ver van te voren aan te kondigen as nu het geval was. Weersinvloeden bepalen voor een groot gedeelte de situatie, zijn onvoorspelbaar en pas kort van te voren aan te geven."

Bos zegt verder dat het een goede zaak is dat Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zich met deze zaak bezig houdt. Het zal beleidsmatig bij de VID doorgevoerd worden wat de criteria zullen worden voor het afgeven van dergelijke alarmen.

Ook persvoorlichter Ernst Koelman van Bureau Verkeershandhaving is blij met de aanpak van Minister Eurlings. Hierdoor worden zaken helder, en komt er een duidelijke richtlijn voor het afgeven van deze waarschuwingen. Deze zullen bij voorkeur dan ook alleen via het KNMI of Rijkswaterstaat worden afgegeven.

Bij Autobaanradio (ABR) kwamen klachten binnen van transporteurs en chauffeurs over de verwarrende berichtgeving vanuit de ANWB. De spits in het oosten van Nederland was maandagochtend welliswaar zwaarder dan normaal, maar vanochtend was het, met name, rond Apeldoorn een behoorlijke puinhoop. Door het spitsalarm hadden een aantal bedrijven besloten om ritten die voor de vroege maandagochtend waren gepland, te verplaatsen naar een later tijdstip, en waar mogelijk zelfs een dag later. Het leidde tot veel ongenoegen bij de bedrijven toen bleek dat de autowegen in het midden, zuiden, noorden en westen van het land, goed tot prima bereidbaar bleken.

Chauffeur Jan Vos liet weten: "Ik voel me belazerd, wie moet je dan geloven, de ANWB zegt dat het een ramp werd maandagmorgen, maar toen was er hier rond Arnhem niets aan de hand. Heb je gezien wat een ravage het vanmorgen was bij Hoenderloo? Om 8:00 uur waren ze er extra aan het strooien, lag er een vrachtwagen in de prak en een paar personenauto's. Waar was toen het spitsalarm?"

(c)Transport Online/Autobaanradio.nlNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions