Transport Online - Helft dementerenden overlijdt binnen vijf jaar na diagnose

 


Helft dementerenden overlijdt binnen vijf jaar na diagnose

Helft dementerenden overlijdt binnen vijf jaar na diagnose
20-02-2020 17:25 | Gezondheid | auteur ANP

UTRECHT - De helft van de mensen die dementie hebben, is vijf jaar nadat dat is vastgesteld overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC en het Nivel, die gegevens van 9000 mensen met dementie hebben onderzocht.

Veruit de meeste mensen met dementie overlijden in een zorginstelling. De helft van de dementerenden woont vier jaar na hun diagnose nog thuis, blijkt uit het onderzoek. Van de dementerenden overleed 70 procent in een zorginstelling, 15 procent thuis en 12 procent in het ziekenhuis. Vrouwen met dementie worden eerder opgenomen dan mannen, maar mannen met dementie overlijden eerder.

Onderzoeker Karlijn Joling zegt dat er nu voor het eerst cijfers zijn. "Om zorg goed te plannen is het van belang om te weten hoe lang mensen thuis blijven wonen en hoe lang er zorg nodig is."

Wat verder opvalt is dat opgenomen mensen met dementie gemiddeld langer leven dan de andere mensen in de zorginstelling. "Misschien omdat mensen met dementie lichamelijk nog relatief gezond kunnen zijn wanneer zij worden opgenomen", zegt Joling. Wel wijst ze erop dat de onderzoeksgegevens van voor de hervorming van de zorg zijn. "Waarschijnlijk komen mensen nu later en dus veelal met een slechtere gezondheid het verpleeghuis binnen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,602
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden