Clicky

 
Transport Online - Minister biedt excuses aan voor PFAS-problemen

Minister biedt excuses aan voor PFAS-problemen

Minister biedt excuses aan voor PFAS-problemen
19-02-2020 16:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Milieuminister Stientje van Veldhoven heeft excuses gemaakt voor de chaos die is ontstaan na het afkondigen van strenge normen voor de chemische stoffen PFAS in de bodem. "Wij hadden dingen beter kunnen doen. Ik ben bereid daar mijn excuses voor aan te bieden", aldus Van Veldhoven.

De ruimte die is ontstaan door een eerste ingreep vorig jaar is "onvoldoende met de sector doorgesproken", zegt Van Veldhoven. Ook met provincies en waterschappen is niet genoeg gecommuniceerd. "Die onduidelijkheid heeft ervoor gezorgd dat dingen onnodig stil lagen. Ik ben graag bereid daar ruiterlijk 'sorry' voor te zeggen."

Die ruimte was er wel, benadrukt de bewindsvrouw, maar is niet altijd goed benut. De excuses betekenen volgens Van Veldhoven niet "dat daar een financiële compensatie tegenover moet staan."

Opmerkelijk is dat vlak voor haar uitspraken de protesterende boeren in Den Haag excuses hadden geëist van minister Carola Schouten en premier Mark Rutte voor het landbouwbeleid van de afgelopen jaren. De excuses van Van Veldhoven hebben daar niets mee te maken, maar komen op aandringen van PVV-Kamerlid Roy van Aalst.

De extreem strenge normen voor PFAS werden toegepast omdat er geen regeling was voor de PFAS. De 'zorgplicht' schrijft voor dat de grond waar bepaalde zorgwekkende stoffen in zitten waar nog geen normen voor zijn niet verder vervuild mag worden. Toen bleek dat PFAS vrijwel overal in de bodem zit, werd het verplaatsen van grond juridisch heel moeilijk. Volgens Van Veldhoven was die ruimte er overigens wel tot bepaalde hoogte, maar heeft het ministerie van Infrastructuur dat niet duidelijk genoeg gemaakt.

Ze benadrukt dat ze wel veel spreekt met bouwbedrijven. Daarnaast heeft ze een "structurele samenwerking opgezet met gemeenten, waterschappen, provincies, kennisinstellingen én het bedrijfsleven." Voor PFAS wordt daarnaast gewerkt aan een definitief 'handelingskader' met normen voor bepaalde typen grond. En om te voorkomen dat bij een nieuwe groep stoffen hetzelfde probleem optreedt in de toekomst werkt Van Veldhoven aan een "algemene methodiek" voor stoffen die nog geen normen kennen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions