Clicky


Alle passagiers Westerdam testen negatief op coronavirus

Alle passagiers Westerdam testen negatief op coronavirus
19-02-2020 09:59 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

PHNOM PENH - De passagiers van het cruiseschip Westerdam die nog in Cambodja verblijven, zijn volgens testen niet besmet met het nieuwe coronavirus. Het gaat om 781 reizigers, meldt rederij Holland America Line (HAL). Die baseert zich op informatie van de autoriteiten in het land.

De uitkomst van de testen betekent volgens HAL dat de reizigers weer naar huis kunnen. "De laatste 233 passagiers hebben de MS Westerdam verlaten en worden in bussen naar Phnom Penh gebracht", zegt een woordvoerder van de provincie waar het schip zich bevindt.

Opvarenden reageerden opgetogen op het goede nieuws. Aan boord klonk gejuich en de scheepshoorn toeterde meerdere keren toen passagiers van boord gingen. Zij kregen ook traditionele Cambodjaanse sjaals mee als souvenirs.

De autoriteiten zeggen dat de toeristen de nacht nog doorbrengen in de hoofdstad en daarna verder reizen. De Westerdam blijft nog enkele dagen in de haven van Sihanoukville, totdat ook alle 747 bemanningsleden aan boord zijn getest op het virus.

Het schip met ook ruim negentig Nederlanders aan boord was eerder geweigerd door meerdere Aziatische landen. Toen waren aan boord nog geen besmettingen gemeld. Cambodja kreeg veel lof omdat het vaartuig daar wel mocht aanleggen. De autocratische leider Hun Sen verwelkomde de passagiers zelf met bloemen.

Later bleek dat één van de passagiers die het schip had verlaten wel was besmet met het nieuwe virus. Daarop kregen passagiers die zich nog op schip bevonden opdracht daar te blijven. Anderen waren toen al van boord gegaan.