Clicky

 
Transport Online - FNV-VNB: 'Vortex Litouwen eindelijk beboet door Inspectie SZW'

FNV-VNB: 'Vortex Litouwen eindelijk beboet door Inspectie SZW'

FNV-VNB: 'Vortex Litouwen eindelijk beboet door Inspectie SZW'
18-02-2020 16:53 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na een lang traject maakte de Inspectie SZW vandaag openbaar dat “een Litouws transportbedrijf is beboet voor mogelijke onderbetaling“.

FNV-Stichting VNB heeft de zaak Vortex vanaf 2016 gevolgd en is blij dat “Vortex Litouwen“ een boete krijgt van € 89.000,- voor het niet aanleveren van gegevens. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakte destijds een boeterapport ten aanzien van de rij- en rusttijden. Vanwege het plegen van economische delicten, deelde ILT toen een waarschuwing uit.

In december 2016 deden ILT en Inspectie SZW een inval bij transportbedrijf De Klok/Vortex in Nijmegen. In dat onderzoek stuitte de inspectie op een schijnconstructie met buitenlandse chauffeurs. Hoewel de chauffeurs formeel in dienst waren van een bedrijf in Litouwen, werkten ze feitelijk voor en onder regie van de onderneming Vortex uit Nijmegen. Op de dag van de inspectie brachten de inspecties zelfs naar buiten dat de chauffeurs niet eens de beschikking hadden over sanitaire voorzieningen.

De inspectie concludeerde net als FNV-VNB een “zekere schijnconstructie”. Afgelopen jaar ging de vakbond kijken op het Litouwse vestigingsadres en al snel bleek dat op de locaties niet eens vrachtwagens kunnen komen.

Hoewel de inspectiediensten veel tijd en energie in de zaak hebben gestoken, lijkt Vortex niet onder de indruk. Daar waar het bedrijf ten tijde van het onderzoek nog gebruikmaakte van Litouwse chauffeurs, komt VNB nu chauffeurs tegen van buiten Europa die illegaal in hun cabines bivakkeren onder mensonterende omstandigheden. FNV wil dat de inspectie hier harder tegenop treedt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions