Clicky

 
Transport Online - Vissers steunen boeren bij protest in Den Haag

Vissers steunen boeren bij protest in Den Haag

Vissers steunen boeren bij protest in Den Haag
18-02-2020 11:40 | Binnenland | auteur ANP

OUDESCHILD - Een groep vissers sluit zich aan bij de boeren die woensdag in Den Haag gaan betogen. Terwijl boerenorganisatie Farmers Defence Force vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet is, willen leden van vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) hun ongenoegen uiten over de aanleg van grote windparken op zee. Dat een groter deel van de Noordzee een beschermde status krijgt, ziet EMK ook als problematisch.

"Voor vissers wordt het vissen op een postzegel", aldus de stichting. "Noordzeevissers worden net als agrariërs opgeofferd voor dubieus milieu- en klimaatbeleid". Volgens Eendracht Maakt Kracht zijn windturbines in zee zeer schadelijk. "Duizenden beschermde zeezoogdieren en gezonde vispopulaties worden voor klimaatbeleid opgeofferd."

Onderhandelaars van de visserijsector hebben juist vorige week nog hun handtekening gezet onder een akkoord over de toekomst van de Noordzee. Daarin zijn ook plannen voor grootschalige windparken opgenomen. Om de natuur te beschermen, wordt 12,5 procent van de Noordzee volgens de afspraken beschermde natuur. In bepaalde gebieden mogen straks geen netten meer over de bodem worden gesleept en in gebieden die voor zeevogels van groot belang zijn, worden geen windturbines geplaatst.

Het kabinet trekt ter compensatie 119 miljoen euro uit om onder meer de visserijvloot te 'herstructureren' en verduurzamen. Voor wetenschappelijk onderzoek en monitoring komt 55 miljoen beschikbaar. Over het akkoord is ruim een jaar onderhandeld tussen de overheid, de visserijbranche, natuurorganisaties en de energiesector. Alle deelnemers hebben tot eind maart om hun achterban te overtuigen. Namens de visserij zijn dat VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat ook aan tafel zat, noemt het akkoord "een belangrijke mijlpaal in het realiseren van een gezonde en veerkrachtige Noordzee". Volgens het WNF groeit de productie van duurzame energie "met respect voor natuur en binnen de ecologische draagkracht van de Noordzee".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden