Clicky

 Vrachtwagenchauffeur werkte als geldkoerier: 18 maanden cel geëist

Vrachtwagenchauffeur werkte als geldkoerier: 18 maanden cel geëist
17-02-2020 18:58 | Criminaliteit | auteur Redactie

ZWOLLE - Het openbaar ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een internationaal vrachtwagenchauffeur die volgens het OM als geldkoerier werkte. Het OM verdenkt de 45-jarige man van gewoontewitwassen in de periode 1 januari 2016 tot en met 15 december 2016. 

Verdachte heeft volgens de officier langere tijd een belangrijke rol gespeeld voor een of meer criminele organisaties door grote hoeveelheden contant geld te vervoeren. In totaal gaat het om negen transporten. Twee van deze transporten zijn onderzocht en toen is 478.000 euro in beslag genomen.

Doorzoekingen

De aanleiding voor het onderzoek van de FIOD bestond uit informatie van de Britse autoriteiten in februari 2016. De verdachte zou vanuit Engeland naar het vaste land van Europa met een vrachtwagen geld vervoeren. Het zou gaan om betaling voor illegale sigaretten. Het observatieteam van de FIOD zag dat de verdachte een pakket overdroeg aan de bestuurder van een transportbus.

In de bus lag een pakket met daarin 191.290 euro. In december 2016 werd opnieuw informatie uit Groot-Brittannië ontvangen over een nieuw transport naar Nederland. De verdachte werd aangehouden en zijn vrachtwagen werd doorzocht. Bij de doorzoeking van de vrachtwagen werd een geldbedrag aangetroffen van 287.000 euro. Tijdens de verhoren heeft de verdachte bekennende verklaringen afgelegd. Uit de eigen verklaringen van de verdachte volgt dat hij negen geldtransporten heeft gedaan voor meerdere criminele organisaties.

Ernst van de feiten en strafmaat

Witwassen bevindt zich op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld en vormt een cruciale schakel voor smokkel. Voor het witwassen heb je vaak financiële dienstverleners nodig, maar soms ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Ook financiële en juridische dienstverleners lopen risico om bij witwassen betrokken te raken.

Het Functioneel Parket legt zich met opsporingsdiensten toe op de bestrijding van (complexe) witwaszaken. Gewoontewitwassen vormt een ernstige bedreiging voor de integriteit van het financieel verkeer. Het vormt een aantasting van de legale economie en het helpt criminaliteit te belonen. Daarom wordt het aangepakt. De officier van justitie heeft in de rechtbank een forse gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen de verdachte.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats