Transport Online - As-Soennah moskee Den Haag kreeg 2,5 miljoen uit Koeweit 'zonder voorwaarden'

 


As-Soennah moskee Den Haag kreeg 2,5 miljoen uit Koeweit 'zonder voorwaarden'

As-Soennah moskee Den Haag kreeg 2,5 miljoen uit Koeweit 'zonder voorwaarden'
17-02-2020 17:12 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De omstreden moskee As-Soennah in Den Haag kreeg in 2014 en 2015 in totaal bijna 2,5 miljoen euro uit Koeweit zonder dat er speciale voorwaarden zijn gesteld. Dat zegt Abdelhamid Taheri, tot september vorig jaar bestuursvoorzitter van het gebedshuis.

Het geld was aangevraagd voor speciale projecten, zoals het drukken van de koran, aldus Taheri tegen de Tweede Kamer. Een commissie van de Kamer onderzoekt of moskeeën worden beïnvloed door buitenlands geld. De vrees bestaat dat streng islamitische landen met hun geld hier de radicalisering van jongeren aanjagen.

"We zijn onafhankelijk", benadrukte Taheri. Volgens hem zijn er geen eisen aan de donaties verbonden. "Daar maak ik me geen zorgen om. Absoluut niet. Op geen enkele manier." Er zou dan ook geen link zijn met extremistische organisaties.

Volgens hem komen de schenkingen uit islamitische inzamelingen, en gaat het om aalmoezen. De aanvragen zouden zijn geregeld via een contactpersoon in Koeweit, een sjeik die ook in As-Soennah predikte.

Oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke, die te maken had met As-Soennah, zei in haar verhoor dat er te weinig bevoegdheden voor gemeenten zijn. Ze vindt dat er een landelijk expertisecentrum moet komen. Ook moet een minister geld kunnen laten terugstorten of bevriezen, mocht dit met een "giftige boodschap" vanuit het buitenland geschonken zijn. "Als dit geregeld is, is dat een hele forse stap."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,602
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden