Verkeer op A32 gedurende 8 weken over 1 rijbaan

Verkeer op A32 gedurende 8 weken over 1 rijbaan
03-11-2008 09:10 | Algemeen | auteur de redactie
Vanaf 1 november rijdt al het verkeer op de A32 tussen Steenwijk-noord en Ter Idzard over een lengte van 10 kilometer op de westelijke rijbaan. Dat betekent dat het verkeer in beide richtingen maar een rijstrook ter beschikking heeft. De 2 rijstroken zijn van elkaar gescheiden door een zogenaamde barrier en er geldt een maximumsnelheid van 90 km/u. Deze situatie duurt tot en met 19 december a.s.

Dit heeft te maken met de werkzaamheden die daar nu plaatsvinden. Op de A32 tast de fundering van de weg de rijlagen aan.

In verband met deze verkeerssituatie neemt Rijkswaterstaat enkele extra maatregelen om de doorstroming en veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen bij ongevallen en pech op dit stuk A32.

Doet zich daar namelijk de komende tijd een ongeval voor of staat er een voertuig met pech stil op één van beide rijstroken, dan zorgt dit sneller dan normaal voor filevorming en mogelijk onveilige situaties. Rijkswaterstaat neemt daarom diverse maatregelen om dit te voorkomen, en/of om de gevolgen te beperken. Zo staat gedurende de ochtend- en avondspits een berger bij het wegvak paraat om zo snel mogelijk een auto met pech of schade te kunnen wegslepen.

Tijdens een calamiteit in het wegvak - waarbij de verwachting is dat deze lang duurt – wordt op een aantal locaties elders langs de snelwegen richting het noorden via een tekstkrant een alternatieve route aangegeven zodat het verkeer nog kan kiezen. Dit is het geval bij de knooppunten Lankhorst (A28), Hattemerbroek (A28/N50), Heerenveen (A6/A7), Joure (A6) en Emmeloord (A6).

Gedurende de 2 maanden dat er gewerkt wordt, wordt op gezette tijden via een videosysteem en meetapparatuur de weggebruiker eraan herinnerd dat de snelheid te hoog is. Na een meting zal de snelheid + kenteken langs de weg getoond worden als waarschuwing. De eerste dagen is dat nog zonder consequenties, maar daarna zal de politie ook daadwerkelijk boetes uitdelen.

Omdat er op dit gedeelte van de A32 - zeker in de spits - kans op file blijft, wordt vanaf maandag een zogenaamd automatisch filemeldsysteem ingeschakeld. Dit systeem registreert of er een file staat en dan wordt het verkeer er automatisch op geattendeerd dat het een file nadert en dan kan de snelheid tijdig worden aangepast.


ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier