Transport Online - 'Imagoschade voor provincie Zeeland is onbetaalbaar'

'Imagoschade voor provincie Zeeland is onbetaalbaar'

'Imagoschade voor provincie Zeeland is onbetaalbaar'
14-02-2020 18:00 | Binnenland | auteur ANP

MIDDELBURG - "Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschaad vertrouwen is groot." Dat zei commissaris van de Koning Han Polman tijdens een persconferentie naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te laten verhuizen, maar naar Nieuw Milligen.

De bijeenkomst, vrijdag in het provinciehuis in Middelburg, was een initiatief van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. "Voortdurend hebben we aan het kabinet gevraagd: zitten we op het goede spoor? Het antwoord was steeds bevestigend", aldus Polman. "De kosten van de aanleg van het terrein lopen in de miljoenen. De imagoschade voor Zeeland is onbetaalbaar. Na alles wat wij hebben meegemaakt, zouden alle regio's gewaarschuwd moeten zijn." Pas vrijdag werd volgens hem de naam van het Gelderse Nieuw Milligen door het kabinet genoemd. "Onbehoorlijk bestuur", aldus Polman en burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen.

Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met de provincie gaat praten over compensatie. "Die krijgt een zware klus. Die zal het vertrouwen moeten herstellen", zei een aangeslagen Van den Tillaar. "En dat terwijl acht jaar goed is samengewerkt."Hij eist compensatie voor direct geleden schade.

Economische versterking

De Zeeuwse bestuurders benadrukten dat de speciale gezant vooral ook moet zoeken naar een structurele economische versterking voor de provincie. "Want dat was het doel van de marinierskazerne. Die was zelf onder meer compensatie voor eerder vertrokken Rijksdiensten."

Polman en Van den Tillaar richtten zich in een indringend beroep tot het kabinet en de Tweede Kamer. "Onze volksvertegenwoordiging moet het kabinet aan zijn afspraken houden en erop toezien dat Zeeland krijgt waar het recht op heeft."

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar vrijdagochtend maakte het kabinet bekend dat het Nieuw Milligen in Gelderland wordt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen