Transport Online - OM eist drie jaar gevangenisstraf voor belastingfraude en verduistering van bijna 5 miljoen

OM eist drie jaar gevangenisstraf voor belastingfraude en verduistering van bijna 5 miljoen

OM eist drie jaar gevangenisstraf voor belastingfraude en verduistering van bijna 5 miljoen
14-02-2020 17:54 | Financieel | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de voormalig directeur van het advieskantoor Major Logistic Support B.V. Het OM verwijt de man het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting voor een opdrachtgever in Hong Kong. In goed vertrouwen had de opdrachtgever de verschuldigde omzetbelasting aan de verdachte betaald, om dit door te betalen aan de belastingdienst. Dat deed verdachte maar ten dele. Hij verduisterde grote bedragen tot een totaal van 4,7 miljoen euro.

Het bedrijf van verdachte trad in Nederland op als fiscaal vertegenwoordiger voor het bedrijf uit Hong Kong, dat veel goederen exporteerde naar Europa. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de man gedurende twee jaar meerdere malen een valse aangifte omzetbelasting indiende voor zijn opdrachtgever. Verdachte zou circa 750.000 euro van de overgemaakte gelden hebben besteed aan privédoeleinden, zoals het aflossen van zijn hypotheek en de aanschaf van een auto. Verder zou hij 4 miljoen euro hebben gebruikt voor de financiering van zijn bedrijven.

Toen de Belastingdienst een controle uitvoerde bij de fiscaal vertegenwoordiger heeft de verdachte directeur niet meegewerkt, zei de officier: “Integendeel, hij heeft de Belastingdienst aan het lijntje gehouden en gedurende twee jaren allerlei vervalste stukken verstrekt om zijn fraude af te dekken," aldus de officier op zitting. Uit een onderzoek van de Politie blijkt daarnaast dat hij met valse stukken een financiële instelling heeft opgelicht voor 50.000 euro.

In deze zaak is volgens het OM sprake van een benadeling van 4,8 miljoen euro, los van het renteverlies en andere kosten. Volgens het OM heeft de verdachte de feiten welbewust gepleegd met het oog op zijn eigen financieel gewin: “Hij heeft jarenlang de verliezen van zijn bedrijven kunnen financieren en op deze manier mooi weer kunnen spelen en zijn maatschappelijke status kunnen ophouden. Verder heeft hij een luxueuze levensstijl kunnen hebben. Ook heeft hij dure aanschaffingen in de vorm van auto’s en verbouwingen kunnen realiseren,” zei de officier op zitting.

“Verdachte heeft langdurig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de belastingdienst moet kunnen stellen in aangiftes door bedrijven.” Daarnaast heeft verdachte het vertrouwen van zijn opdrachtgever geschaad. Het OM ziet een gevangenisstraf van 3 jaar als passend. Het OM vordert onmiddellijke gevangenneming van de verdachte bij het vonnis. Daarnaast eist het OM dat de verdachte het crimineel verdient vermogen van meer dan 700.000 euro betaalt aan de staat.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,658
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions