Clicky

 
Transport Online - Bloementransport voor Valentijnsdag gaat niet over rozen: steeds meer overtredingen rij- en rusttijd

Bloementransport voor Valentijnsdag gaat niet over rozen: steeds meer overtredingen rij- en rusttijd

Bloementransport voor Valentijnsdag gaat niet over rozen: steeds meer overtredingen rij- en rusttijd
14-02-2020 09:52 | Overtredingen | auteur Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de afgelopen week extra controles uitgevoerd op de arbeids- en rusttijden bij bloementransporteurs. In aanloop naar Valentijnsdag zijn er meer bloementransporten. Bij 18 procent van de gecontroleerde vrachtwagens werden een of meerdere overtredingen vastgesteld.

De controles richtten zich op de bloemenveilingterreinen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en op aan- en afvoerroutes. De druk is in de bloemensector altijd hoog om de vracht tijdig op de plek van bestemming te krijgen, soms tot aan de andere kant van Europa. Dat geldt in het bijzonder voor Valentijnsdag als de vraag naar bloemen tijdelijk piekt.

Vaker en forser overtreden

De ILT ziet dat binnen deze sector de regels voor arbeids- en rusttijden vaker en fors worden overtreden. Dat vergroot de kans op oververmoeide chauffeurs. Zij brengen daarmee hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers in gevaar. Daarnaast is er dan sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van transporteurs die zich aan de regels houden.

Tijdens de Valentijnactie zijn in totaal 134 vrachtwagens gecontroleerd, waarvan 23 Nederlandse vrachtwagens. Daarbij zijn 32 boeterapporten en proces-verbaal opgemaakt voor verschillende feiten. Met een overtredingspercentage van 18 procent ligt dit beduidend hoger dan het gemiddelde overtredingspercentage van rond de 10 procent.

De meeste overtredingen bestaan uit het rijden zonder bestuurderskaart of met een bestuurderskaart van iemand anders. Een vrachtwagenchauffeur moet een bestuurderskaart gebruiken om zijn arbeids- en rusttijden bij te houden in de tachograaf. Bij onjuist gebruik levert dit onbetrouwbare informatie op over arbeids- en rusttijden en wijst dit op manipulatie. Bij deze overtreding wordt naast een boeterapport ook een rijverbod opgelegd. Dit betekent dat de chauffeur pas weer de weg op mag nadat hij voldoende is uitgerust. In bepaalde gevallen kan de rusttijd oplopen tot 45 uren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats