Transport Online - Vrachtwagenchauffeur krijgt rijverbod vanwege fraude met tachograaf en Ad-blue systeem

Vrachtwagenchauffeur krijgt rijverbod vanwege fraude met tachograaf en Ad-blue systeem

Vrachtwagenchauffeur krijgt rijverbod vanwege fraude met tachograaf en Ad-blue systeem
13-02-2020 16:24 | Overtredingen | auteur Redactie

DRIEBERGEN/HEERDE - Woensdagavond 12 februari heeft de politie op de A50 bij Heerde een 62-jarige chauffeur uit Asten van een trekker met oplegger een rijverbod opgelegd. De chauffeur had met de tachograaf gemanipuleerd. Daarnaast was ook het Ad-blue systeem gemanipuleerd.

De specialisten van het Team Transport en Milieu Controle van de Landelijke Eenheid betrapten de chauffeur van een trekker met oplegger op heterdaad bij het manipuleren van de tachograaf. Het bleek dat de man met een magneet het systeem manipuleerde. Hierdoor kon hij rijden, terwijl het systeem aangaf dat de vrachtwagen combinatie stil stond.

Verplichte rust

Door deze fraude is het mogelijk om langer te rijden dan wettelijk is toegestaan en verantwoord is voor de verkeersveiligheid. Omdat het niet mogelijk was om vast te stellen of de chauffeur de afgelopen 24 uur voldoende rust had gehad is er een rijverbod voor de duur van negen uur opgelegd.

Ad Blue

Bij de controle ontdekten de specialisten ook dat het Ad Blue systeem niet functioneerde. Ad Blue is een verplichte toevoeging aan het brandstofsysteem wat ervoor zorgt dat een dieselmotor minder stikstof uitstoot. Een voorziening in de auto zorgt ervoor dat de motor niet werkt als het Ad Blue systeem niet werkt. Deze voorziening was door een aangebrachte toepassing omzeilt waardoor de vrachtauto toch kon rijden.

Voor beide zaken is proces-verbaal opgemaakt. De vrachtauto is overgebracht naar een werkplaats om het Ad Blue systeem weer te laten werken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen