Transport Online - OM eist 4 jaar cel tegen schipper drugsboot in Moerdijk

OM eist 4 jaar cel tegen schipper drugsboot in Moerdijk

OM eist 4 jaar cel tegen schipper drugsboot in Moerdijk
13-02-2020 12:00 | Criminaliteit | auteur ANP

BREDA - De schipper van het binnenvaartschip in Moerdijk waar grote hoeveelheden van de harddrug crystal meth werden gemaakt, moet een celstraf krijgen van vier jaar. Dat eiste het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Breda. De 66-jarige Bredanaar Cor B. stelde volgens de aanklaagster het laadruim van zijn 85 meter lange schip Arsianco beschikbaar voor het drugslab. Drie Mexicaanse verdachten die het lab runden, hoorden ieder vijf jaar cel tegen zich eisen.

Het OM heeft geen bewijs gevonden dat B. zelf meedeed aan de productie van de zeer verslavende en schadelijke synthetische drugs. Wel was hij betrokken bij de inrichting van het drugslab, dat in Nederland uniek in zijn soort was, zei de officier van justitie. Zo werd ook van afval uit het proces weer een nieuw drugsproduct gemaakt. Dat toont volgens haar de professionaliteit en grootschaligheid aan van het lab. Dat B. er niets van wist, vond de aanklaagster volstrekt ongeloofwaardig.

De waterpolitie ontdekte het drugslab tijdens een routinecontrole op 10 mei vorig jaar nadat de agenten buiten een sterke lucht hadden geroken. In het laadruim waren verschillende ruimtes gemaakt met een afzuigsysteem en kookvoorzieningen. In het ruim was een container geplaatst waarin een grote voorraad grondstoffen stond. Ook zijn op foto's bakken vol crystal meth, lijkend op ijspegels, te zien.

Tijdens de ontdekking waren drie Mexicanen, onder wie twee broers, er aan het werk. In agenda's is een soort boekhouding gevonden en op hun mobieltjes stonden foto's van het resultaat en tekstberichten met hun vermoedelijke opdrachtgevers. Die zijn niet achterhaald en de verdachten zeggen er niets over.

Ze beweren dat ze pas vanaf eind maart op het schip waren, maar de aanklaagster gelooft dat niet. Ze wees erop dat het schip al sinds november 2018 niet meer vaarde en dat begin december 2018 de container erin werd getakeld. Uit die tijd komen ook foto's die de Mexicanen waarschijnlijk zelf maakten. Volgens de verdediging zijn de Mexicanen "onderknuppels" en moet hun straf lager worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions