Transport Online - Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie

Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie

Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie
13-02-2020 10:15 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) voor in totaal 2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.

Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. DNB wijst erop dat deze hoger was dan 100 procent van de vaste beloning. Daarnaast werd een bonus aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald, aangezien het extraatje over meerdere jaren uitgesmeerd had moeten worden. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. "De boete betreft een oude kwestie uit 2014", benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.

Er dreigt overigens nog een andere geldstraf van DNB, vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Draijer sluit een boete in verband hiermee niet uit, zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De bank is op last van DNB tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's. De centrale bank gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durfde niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen