Clicky


Nog geen stormdienstregeling treinverkeer op zondag

Nog geen stormdienstregeling treinverkeer op zondag
08-02-2020 16:12 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - ProRail en de Nederlandse Spoorwegen laten de treinen zondag tot nader order gewoon volgens de geplande dienstregeling rijden. Dat is zaterdag besloten tijdens extra overleg vanwege de storm Ciara die zondag over het land raast. Reizigers krijgen het advies het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.

Voor het hoogtepunt van de storm, om 14.00 uur, schrappen NS en ProRail zondag uit voorzorg enkele Intercity-ritten tussen Den Helder en Zaandam. Reizigers moeten dan op station Alkmaar overstappen.

De impact van de storm Ciara op het treinverkeer is volgens de twee organisaties lastig te voorspellen. "Op voorhand wordt geen aangepaste stormdienstregeling ingesteld, mede omdat er op zondag al minder treinen rijden", licht een NS-woordvoerder toe. "Veiligheid van onze reizigers en collega’s staat voorop. Daarom zullen we zondag, mocht dat nodig zijn, alsnog ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk stilleggen."

Hinder door stormschade

"Door omgevallen bomen of een geknapte bovenleiding kunnen treinen uitvallen en zal er extra vertraging ontstaan", waarschuwt de woordvoerder. Als de storm schade aanricht, leidt dat onherroepelijk tot hinder voor reizigers. "Spoorbeheerder ProRail heeft aannemers gevraagd extra storingsmonteurs paraat te houden. Ook staan er extra hulpdiensten en locomotieven klaar."

Reizigers op de weg moeten rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden en vertragingen door onder andere afgewaaide takken of omgevallen bomen. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. "Met name lege vrachtwagens, automobilisten met een caravan, vouwwagen of aanhanger wordt geadviseerd niet de weg op te gaan."