Transport Online - VVD Brabant zoekt naar coalitie met Forum en CDA

VVD Brabant zoekt naar coalitie met Forum en CDA

VVD Brabant zoekt naar coalitie met Forum en CDA
07-02-2020 13:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - De Brabantse VVD heeft Forum voor Democratie (FVD) en CDA uitgenodigd voor coalitiebesprekingen. Op die manier wil de VVD uit de bestuurlijke impasse komen die ontstond door het vertrek van het CDA uit de coalitie in Noord-Brabant.

De VVD zoekt naar eigen zeggen naar 'zuurstof in de Brabantse politiek'. Vorig jaar werd een brede coalitie gevormd van CDA, VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Dat handhaafde een landbouwbeleid dat in 2017 strenge milieu-eisen aan boeren oplegde. Het CDA stapte om die reden uit de coalitie.

D66, GroenLinks en PvdA wilden vervolgens de SP bij de coalitie betrekken, maar de VVD laat nu weten liever in zee te gaan met Forum en CDA. "De zoektocht naar zuurstof start voor de VVD niet bij een volgende stap op het bestaande pad", wijst de partij de oude coalitie af. "De VVD stelt daarom voor dat de drie grootste partijen samen een poging wagen om een stabiele én open meerderheidscoalitie te bouwen."

De VVD is met tien zetels de grootste partij in de Brabantse staten. De door de VVD beoogde coalitie zou kunnen bogen op 27 van de 55 Statenzetels, en heeft dus nog een of meer coalitiegenoten nodig. De VVD stelt dat snel moet worden onderzocht welke partijen nog meer bij de beoogde centrum-rechtse coalitie willen aansluiten.

Landelijk D66-voorman Rob Jetten roept partijen op het niet te doen. "CDA en VVD gooien principes overboord". Juist in de week waarin FVD-leider Thierry Baudet "honderdduizenden landgenoten, Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, wegzet. Brabant verdient beter. Nederland verdient beter."

Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver vindt dat de VVD en CDA "extreemrechts het zadel in helpen". Provincies moeten volgens hem de stikstofcrisis oplossen, "maar VVD en CDA gaan nu in zee met een partij die de hele stikstofcrisis ontkent. Onbegrijpelijk en onverantwoord."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions