Clicky

 
Transport Online - Minister houdt vol: vuurwerkhandelaren niet compenseren

Minister houdt vol: vuurwerkhandelaren niet compenseren

Minister houdt vol: vuurwerkhandelaren niet compenseren
05-02-2020 19:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) houdt voet bij stuk. Ondanks aandringen van de VVD is ze niet van plan om vuurwerkhandelaren financieel tegemoet te komen. Dit zei ze woensdag in een debat over het vuurwerkverbod in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerleden Dilan Yeşilgöz en Erik Ziengs willen dat het kabinet in gesprek gaat met handelaren. Zo zouden zij samen tot een compromis en daarmee compensatie kunnen komen. Van Veldhoven vindt dit geen logische manier van handelen. Ze stelt dat het verbod niet als een verrassing is gekomen en dat handelaren zich er daarom op konden voorbereiden. Premier Mark Rutte zei eerder al dat ondernemers nu eenmaal risico's nemen.

Ook vindt Van Veldhoven het niet nodig dat de overheid een rol speelt bij het vernietigen van het vuurwerk, zoals CDA-Kamerlid Chris van Dam voorstelde. "Wij zijn in principe altijd bereid om te praten en kennis te delen, maar ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun voorraden." Het vuurwerk hoeft overigens niet naar Polen om te worden vernietigd, zoals Van Dam in het tv-programma Goedemorgen Nederland suggereerde. Dit kan gewoon in Amsterdam en hoeft ook niet veel te kosten.

De vuurwerksector zei eerder al verbaasd te zijn over de opmerkingen van Van Veldhoven. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) heeft begrip voor het verbod maar wil dat daar een "fatsoenlijke" financiële regeling tegenover staat. De brancheorganisatie overweegt een gang naar de rechter om die desnoods af te dwingen.

De VVD gaat de komende jaren sowieso geen aanscherping van het vuurwerkverbod steunen. De nieuwe maatregelen hebben tijd nodig, zegt Yeşilgöz. Minister Van Veldhoven zegt dat ze de aankomende jaarwisseling wil afwachten. Als dan blijkt dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn, "schromen we niet verdergaande maatregelen te nemen". Dat is wellicht aan een volgend kabinet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden