Transport Online - Medewerkers facilitair bedrijf KLM gaan staken

Medewerkers facilitair bedrijf KLM gaan staken

Medewerkers facilitair bedrijf KLM gaan staken
05-02-2020 10:45 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - [update 11:24 uur] Medewerkers van het facilitaire bedrijf van KLM leggen vandaag vanaf 12.00 uur voor 24 uur het werk neer. Ze eisen dat ze hun baan en arbeidsvoorwaarden behouden, nu een ander bedrijf de facilitaire zaken overneemt.

Gisteren overlegde KLM met het oude en het nieuwe bedrijf over de kwestie, maar zonder resultaat. Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: "Blijkbaar hebben we te maken met ondernemers die uitsluitend aan de centen denken en niet aan de werknemers."

Willekeur

De facilitaire zaken werden sinds 2007 uitgevoerd door Sodexo Altys en gaan nu over naar een consortium van bedrijven. KLM heeft daarbij geen eisen gesteld over het overnemen van het huidige personeel. "Het is dus totale willekeur óf er mensen mee gaan naar het nieuwe bedrijf en zo ja, wie dan. De medewerkers willen dat het fatsoenlijk geregeld wordt. Dat betekent dat de overnemende partij alle medewerkers overneemt met behoud van de arbeidsvoorwaarden", aldus Van den Brink.

In de kou

Het is niet de eerste keer dat medewerkers op Schiphol in de kou staan als een ander bedrijf de werkzaamheden overneemt. Van den Brink: "Wij willen dat bij elke aanbesteding of contractwissel bij bedrijven op de luchthaven onderstreept staat dat al het personeel wordt overgenomen, tegen dezelfde voorwaarden. Dit gaat elke keer mis. In de beveiliging en de afhandeling hebben we het ook al vaker gezien."

Stakingsbrekers

Waarschijnlijk gaat KLM vandaag stakingsbrekers inzetten. Er wordt dan een ander bedrijf ingehuurd om de werkzaamheden over te nemen. Vanaf 6.00 uur vanochtend staan medewerkers op Schiphol Oost aan de poort. Ze delen flyers uit aan hun collega’s om ze te informeren over de staking. Voor de facilitaire zaken van KLM werken zo’n 400 medewerkers.

Foto's

 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
 • KLM PH-BGF
  KLM PH-BGF


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions