Transport Online - Havenondernemers dringen aan op snelle productkeuring na Brexit

Havenondernemers dringen aan op snelle productkeuring na Brexit

Havenondernemers dringen aan op snelle productkeuring na Brexit
03-02-2020 18:59 | Brexit | auteur Redactie

ROTTERDAM - De Rotterdamse Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Vera Tax (PvdA) hebben vandaag ondernemers in Hoek van Holland bezocht om te bespreken wat hun prioriteiten voor de nieuwe handelsrelatie met het VK zijn. Dat is belangrijk, nu de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en het VK zijn begonnen.

Handelsverdrag

Afgelopen weekend zijn de Britten formeel uit de Europese Unie getreden. Daarmee is het Brexit-proces allerminst achter de rug. Er wordt nu onderhandeld over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat komt in de plaats van de EU-verdragen die nu nog de handel reguleren. Nagtegaal: "Als Europarlementariër moet ik het nieuwe handelsverdrag goed- of afkeuren. Om straks een goed oordeel te kunnen vellen, vind ik het belangrijk om van de meest betrokken haven- en transportondernemers te horen wat zij in zo’n verdrag nodig hebben. Dit was heel erg waardevol."

Keuren

Eén van de belangrijkste punten van zorg is het keuren en certificeren van producten. "Wij exporteren veel bloemen en voedsel naar het VK. Het is onzinnig om producten die in Nederland al goedgekeurd zijn, in het VK nog eens te moeten laten keuren. Dat kan wel vier dagen kosten, en het maakt het logitistieke proces veel complexer. Goede afspraken over de zogeheten productacceptatie is dus cruciaal. Dat is vandaag glashelder geworden", aldus Nagtegaal.

Duidelijkheid

Ook moeten er goede afspraken worden gemaakt over het verlenen van vergunningen voor verder transport over land. Die moeten eerlijk over de handelspartners worden verdeeld. Bovenal hebben de ondernemers behoefte aan duidelijkheid. Nagtegaal: "Ondernemers willen duidelijkheid, en niet meer last-minute worden geconfronteerd met uitstel. Dat is ook nu weer een risico. Maar ik moet zeggen: ik ben onder de indruk van hoe goed men deze uniek-lastige situatie oppakt en zich voorbereidt. Dit is de Rotterdamse handelsgeest in optima forma."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions