Clicky


Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij

Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij
03-02-2020 17:22 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Twee Nederlandse advocaten staan in de komende rechtszaak over het neerschieten van vlucht MH17 Oleg Poelatov bij. Hij is een van de vier verdachten die het Openbaar Ministerie gaat vervolgen voor moord. Onlangs werd al bekend dat een van de verdachten een Nederlandse advocaat in de arm had genomen in het proces.

De raadslieden zijn Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate, laten zij zelf weten in een interview in het Advocatenblad. Ze willen niet zeggen wie hun cliënt is, maar bronnen bevestigen een bericht van het Russische persbureauItar-Tass dat het om Oleg Poelatov gaat. Hij was tweede man van de inlichtingendienst van de rebellen in Donetsk. Zijn baas Sergej Doebinski gold als de rechterhand van de rebellenleider Igor Girkin. Zij zijn de twee andere verdachten. De vierde verdachte is garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De Nederlanders zullen bij de verdediging van Poelatov samenwerken met de Russische advocate Elena Kutina en haar kantoor in Moskou. In het interview zeggen zij te begrijpen dat de rechtszaak voor veel emoties zal zorgen en dat ze de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen. Verder stellen ze dat ook in een beladen zaak zoals deze het belangrijk is dat verdachten een onafhankelijke advocaat krijgen, die hun kant van de zaak belicht.

Op 9 maart is de eerste zitting in het monsterproces, dat plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. In de zaak zijn al zittingsdagen gereserveerd tot en met maart 2021.

Het vliegtuig werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777 werd geraakt door een Buk-raket. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.