Clicky


Contargo profiteert van bredere Schelde in Doornik

Contargo profiteert van bredere Schelde in Doornik
03-02-2020 13:34 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

DOORNIK - De aanpassing van de Schelde in Doornik is afgerond. Op vrijdag 31 januari passeerde een door Contargo gecharterd klasse Va-containerschip de stad. De ‘Samarkand’ bracht containers van Antwerpen naar de Contargo-terminal nabij Valenciennes.

Het was de eerste keer dat een containerschip van 104 TEU door de Belgische stad Doornik aan de Boven-Schelde voer. Het schip, de ‘Samarkand’, was op weg naar de Schelde Valenciennes Terminal van Contargo in Noord-Frankrijk.

De door Contargo North France gecharterde Samarkand had containers geladen bij MSC in Antwerpen en bereikte op vrijdagavond de containerterminal van Bruay‑sur‑l'Escaut nabij Valenciennes. Na het lossen ging het weer richting Antwerpen.

De aanpassing van de Schelde bij Doornik maakt deel uit van het Europese Seine-Schelde-project, dat de stroomgebieden van Seine en Schelde beter met elkaar verbindt. Op 31 januari is de verbrede Schelde in Doornik officieel ingehuldigd. Er kunnen voortaan klasse Va-containerschepen met vier rijen containers varen.

De Samarkand is een groot Rijnschip met een lengte van 110 meter en een breedte van 11,4 meter. Het vervoert 104 TEU in twee lagen en vier rijen. De vervoerscapaciteit neemt hierdoor met 30% toe. Het schip heeft 12 reefer-plekken en kan ook gevaargoed vervoeren.

"Dankzij de verruiming van de Schelde hebben wij ons transportplan tussen onze containerterminal aan de Schelde en de havens van Antwerpen en Rotterdam kunnen aanpassen. We kunnen nu wekelijks meer capaciteit aanbieden en tegelijkertijd de CO2- en fijnstof-uitstoot met 30% reduceren“, aldus Gilbert Bredel, Managing Director van Contargo North France.