Clicky


Kabinet doet bod voor uitkoop Noordzeevissers

Kabinet doet bod voor uitkoop Noordzeevissers
31-01-2020 19:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet legt geld neer om vissers uit te kopen en de vloot te verduurzamen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bevestigt dat ze "namens het kabinet een bod" heeft gedaan.

De bewindsvrouw hoopt met milieuorganisaties, energiebedrijven en de visserslobby tot een Noordzeeakkoord te komen. Dat akkoord moet de ruimteverdeling op de drukke Noordzee regelen, omdat er de komende jaren veel windmolenparken worden gebouwd.

Volgens de Vissersbond wil Van Nieuwenhuizen 200 miljoen steken in het Noordzeeakkoord. Een groot deel - 119 miljoen euro - is beschikbaar voor het uitkopen van vissers en het verduurzamen van de vloot. De bewindsvrouw schoof woensdag aan bij de partijen en deed toen een voorstel.

Duidelijkheid

Bronnen rond het overleg zeggen dat de partijen teruggaan naar hun achterban om het bod te bespreken. In de eerste helft van februari zou er een overeenkomst moeten worden bereikt, anders gaan de partijen weer terug naar de tekentafel.

Eerder trokken de organisaties al aan de bel omdat ze duidelijkheid eisten van het kabinet. Van Nieuwenhuizen besloot een jaar geleden de partijen bij elkaar te brengen in het Noordzeeoverleg onder leiding van PvdA-coryfee Jacques Wallage.