Clicky


Kloosterboer bouwt geautomatiseerde reefer containerterminal in Vlissingen

Kloosterboer bouwt geautomatiseerde reefer containerterminal in Vlissingen
30-01-2020 09:47 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Logistiek dienstverlener Kloosterboer investeert op haar locatie in de haven van Vlissingen in een geautomatiseerde en uiterst duurzame reefer containerterminal onder de naam Kloosterboer Containerterminal Vlissingen met initieel 1.020 reefer plugs. De containerterminal zal medio 2020 operationeel zijn. De verwachting is jaarlijks 250.000 TEU te behandelen.

Ultramoderne containerterminal met 1.020 reeferplugs

Uniek aan deze containerterminal is het aantal reefer plugs. In aanvang kunnen in totaal 1.020 reefer containers worden voorzien van elektriciteit. Dit is nodig om de overwegend met voedingswaren gevulde containers op de gewenste temperatuur te houden. De containerterminal wordt uitgerust met vier geautomatiseerde, electrisch aangedreven Rubber Tired Gantry (RTG) kranen.

Deze kranen garanderen een hoge opslagcapaciteit. Door het gebruik van deze kranen vermindert het aantal reachstackers op de terminal, waardoor de CO2 uitstoot met 800.000 kilogram gereduceerd wordt. Kloosterboer is de eerste containerterminal die van dit type automatische kranen gebruik gaat maken. De ultramoderne container terminal is daarnaast voorzien van automatische onbemande gates. Om toegang te krijgen tot de containerterminal wordt gebruikt gemaakt van de CargoCard, waarmee chauffeurs zich registreren en identificeren.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van nieuwe softwaresystemen. Door slimme interactie tussen deze systemen worden volgens bepaalde algoritmes de meest efficiënte opslag en afhandeling van containers bepaald. De containers worden 24/7 op afstand gemonitord op werking en instellingen, zoals temperatuur.

One-stop-shop

Door de combinatie van een multi-modaal bereikbare terminal en de direct nabijgelegen koel- en vrieshuizen is Kloosterboer Vlissingen in staat om de inkomende containers direct te lossen en te laden in het koel-/vrieshuis en de lading weer verder te transporteren per truck of barge. Hierdoor heeft Kloosterboer alles in eigen hand en is hiermee een one-stop-shop voor de klant.

Uitbreidingsmogelijkheden naar 1.600 reefer plugs

Door de toenemende containerisatie is het gebruik van reefercontainers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Om deze groeiende containerstromen te kunnen faciliteren nu en in de toekomst blijft Kloosterboer investeren. De locatie in Vlissingen biedt mogelijkheden voor uitbreiding naar een opslagcapaciteit van 1.600 reefer plugs, waardoor men in staat is in de toekomst 400.000 TEU op jaarbasis te behandelen.