Clicky

 Australië verbant mogelijke virusgevallen naar Christmas Island

Australië verbant mogelijke virusgevallen naar Christmas Island
29-01-2020 13:54 | Buitenland | auteur ANP

CANBERRA - Teruggekeerde Australiërs die in China mogelijk zijn blootgesteld aan het coronavirus, worden twee weken lang in quarantaine geplaatst op Christmas Island, zo'n 2000 kilometer van het Australische vasteland. Dat meldden Australische media woensdag. De ruim 1400 bewoners van Christmas Island zijn woedend op het besluit van de Australische regering.

Premier Scott Morrison kondigde aan "kwetsbare Australiërs" naar het eiland te evacueren. Ongeveer zeshonderd Australiërs zouden kortgeleden nog in de Chinese provincie Hubei zijn geweest. Daar ligt ook de stad Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak.

De evacués worden op Christmas Island ondergebracht in een detentiecentrum, dat een eigen medische afdeling heeft. De lokale politicus Gordon Thomson laat in een brief aan ABC weten dat de autoriteiten op het eiland niet zijn ingelicht over het besluit. Volgens hem wordt Christmas Island op deze manier een "leprakolonie".

De bewoners van Christmas Island zijn ontsteld over het evacuatieplan, maar de eigenaar van een lokaal wellnesscentrum denkt dat het besluit ook positief kan uitpakken. "Het is geweldig om Australiërs in gevaar te helpen", zei Chris Bray. "Natuurlijk komt het besluit als een verrassing, maar ik begrijp het wel. De mensen blijven ook niet langer dan twee weken." Bray denkt daarnaast dat de evacuatie weinig effect heeft op het toerisme, aangezien het "buiten het seizoen is".

Ruim 130 mensen, bijna allemaal in Hubei, zijn inmiddels overleden aan het coronavirus. Duizenden mensen zijn wereldwijd besmet geraakt. Verschillende landen halen hun burgers terug uit Wuhan en raden aan niet naar China af te reizen als dat niet noodzakelijk is. Nederland hanteert dat reisadvies alleen voor de regio Hubei. Voor de andere regio's gelden veiligheidsrisico's.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions