Clicky

 
Transport Online - Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan

Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan

Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan
29-01-2020 13:31 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil een groot deel van de twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg. "Ik weet van achttien Nederlanders, die ook deels partners hebben, het gebied willen verlaten." Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Hij weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken. China moet ook toestemming verlenen. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, aldus de bewindsman. Als buitenlandse partners van de Nederlanders in Wuhan ook weg willen, zal Nederland daar volgens hem niet moeilijk over doen.

In Europees verband is begonnen met de evacuatie uit Wuhan. "Ik verwacht dat vandaag een eerste vliegtuig richting Wuhan vertrekt, maar kan nog niet zeggen of daar dan ook Nederlanders mee zullen terugreizen." Hij wil niet zeggen waar het Franse toestel zal landen. Dat zullen de Europese landen gezamenlijk naar buiten brengen.

Blok snapt dat mensen elders in China zich onzeker voelen over de situatie. Hij roept Nederlanders in China op zich te melden bij de ambassade in de hoofdstad Peking voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. "Dan kunnen ze door de ambassade worden bereikt."

KLM meldde eerder op de dag de vluchten naar China niet te schrappen. Het is aan de maatschappijen hoe lang ze daarmee willen doorgaan, zegt Blok. "Op dit moment is er geen reden om vanuit de overheid aan te geven dat er niet gevlogen kan worden."

Het ministerie van Volksgezondheid is vooralsnog niet van plan mensen die terugreizen uit het gebied, in quarantaine te plaatsen. Als Nederlanders deze kant op komen "gaan we samen met Buitenlandse Zaken en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijken wat passend is", laat een woordvoerder weten.

Mensen die in Wuhan zijn geweest, op eigen initiatief naar Nederland vliegen en die symptomen vertonen, worden dringend geadviseerd zich voor onderzoek te melden bij een huisarts, GGD of ziekenhuis. Artsen die bij een patiënt besmetting met het virus vermoeden, zijn verplicht dat te melden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats