Clicky

 
Transport Online - Trump lanceert vredesplan voor Israël en Palestina

Trump lanceert vredesplan voor Israël en Palestina

Trump lanceert vredesplan voor Israël en Palestina
28-01-2020 20:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA

WASHINGTON - De Amerikaanse president Trump heeft samen met de Israëlische premier Netanyahu een vredesplan gepresenteerd voor Israëli's en Palestijnen dat toch uitgaat van twee staten. Hij noemde het "een realistische tweestatenoplossing".

Het plan moet uiteindelijk leiden tot twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. Maar waar Palestina precies komt te liggen, is onduidelijk. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump. Zijn regering ziet in heel Jeruzalem "de ongedeelde Israëlische hoofdstad" en ziet in door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied.

Trump noemde het plan "een laatste kans"en prees zijn gast, Netanyahu. Israël zet vandaag een stap naar de vrede, zei Trump. Volgens Netanyahu wil Washington met het plan alle Israëlische aanspraken op de Westelijke Jordaanoever erkennen. De VS erkennen bovendien de bestaande Joodse kolonies op de Palestijnse Westoever als Israëlisch grondgebied. Dat deed Trumps regering ook met de Golanhoogten, het door Israël bezette deel van Syrië.

De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als "bedrog". Zij willen de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden terug. Dat is volgens hen de "tweestatenoplossing". De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat de VS zich weer achter dat beginsel scharen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah daarom meerdere malen geweigerd om met Amerikaanse bemiddelaars of tussenpersonen over Trumps plannen te praten. De Palestijnse beweging Hamas uit de Gazastrook wijst het plan van Trump ook af, zo bleek uit een mededeling dinsdagavond.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden