Clicky

 



Brussel coördineert evacuatie burgers uit China

Brussel coördineert evacuatie burgers uit China
28-01-2020 17:47 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren. Dat gebeurt op verzoek van de Franse regering, maakte EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) op Twitter bekend. Via de EU worden twee vliegtuigen geregeld om EU-burgers vanuit de regio Wuhan naar Europa te repatriëren. Brussel is al in contact met verschillende lidstaten om af te stemmen hoeveel landgenoten terug naar huis willen.

Door het Franse verzoek om assistentie is het zogeheten mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) in Brussel geactiveerd, waardoor de commissie middelen beschikbaar kan stellen voor noodgevallen.

In de Chinese miljoenenstad Wuhan zitten ongeveer twintig Nederlanders. Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) zijn ze in goede gezondheid. Het is onduidelijk hoeveel er weg willen. Er kunnen nog meer Nederlanders in Wuhan of de provincie Hubei zijn. De twintig betreft alleen Nederlanders die zich gemeld hebben bij de Nederlandse ambassade in Peking.

Blok sprak dinsdag in Den Haag met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian over een mogelijk gezamenlijke evacuatie. EU-commissaris Lenarčič is met Parijs in contact om "de operationele details te bespreken". Brussel kan via rescEU zonodig ook artsen en apparatuur van het Europees Medisch Korps inzetten.

Gezondheidsautoriteiten van de lidstaten hebben maandag al informatie uitgewisseld en overlegd over een gezamenlijke aanpak in het kader van het nieuwe coronavirus. Europese experts noemen het "gematigd waarschijnlijk" dat het virus verder in Europa wordt geïmporteerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions