Clicky

 
Transport Online - Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland van de baan

Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland van de baan

Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland van de baan
28-01-2020 16:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een gepland werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door. Dat heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. Reden is de weigering van Rusland om D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tot het land toe te laten.

De Kamercommissie heeft de beslissing laten weten aan de commissie van het Russische parlement die de uitnodiging had gestuurd. Waarom Sjoerdsma op een zwarte lijst is geplaatst is volgens de commissie onduidelijk. "We hebben laten weten dat we teleurgesteld zijn dat op basis van een geheime lijst de heer Sjoerdsma niet wordt toegelaten. En dat we om die reden niet kunnen ingaan op de uitnodiging."

Volgens Kamerlid Pia Dijkstra (D66) waren alle aanwezige leden van de commissie het eens over de beslissing.

Relatie verslechterd

Sjoerdsma is zijn collega's "zeer dankbaar". "Als je één Kamerlid verbiedt het land te betreden, nodig je feitelijk ons parlement niet uit, of denk je als gastland dat je kan shoppen in hoe een delegatie eruit moet zien", zegt de D66'er. "Dat is een slechte boodschap, dan is het einde zoek."

De Kamercommissie wil de Russische ambassadeur uitnodigen om tekst en uitleg te geven over de weigering. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de Russische ambassadeur vanwege de kwestie al op het matje geroepen.

De relatie met Rusland is ernstig verslechterd sinds de Russische annexatie van de Oekraïense Krim en vooral na het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. In 2008 was de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken voor het laatst op bezoek in Rusland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden