Transport Online - 'Wierook even schadelijk als sigaret'

'Wierook even schadelijk als sigaret'

'Wierook even schadelijk als sigaret'
28-01-2020 13:42 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - Wierook bevat nog altijd stoffen die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid, meldt de Belgische consumentenclub Test Aankoop op basis van eigen onderzoek. De organisatie sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm, maar stelt vast dat de Europese regels die daarna zijn opgesteld niet worden nageleefd.

Uit laboratoriumtesten blijkt dat kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en naftaleen in wierook zijn verwerkt, aldus Test Aankoop. Die wijst er verder op dat fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.

"De verontreiniging van de lucht in huis vormt een groot probleem. Op zich is er amper een verschil tussen dergelijke producten aansteken en in huis roken", is de conclusie.

De organisatie vraagt het ministerie van Volksgezondheid de acht onderzochte wierookproducten onmiddellijk van de markt te halen. Net als bij sigaretten zou de verkoop van wierook aan mensen onder de achttien jaar moeten worden verboden. Test Aankoop wil verder een reclameverbod en duidelijke vermelding van de risico’s op etiketten van wierookproducten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions