Dieprode beurzen door virusangst

Dieprode beurzen door virusangst
27-01-2020 11:57 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag diep in het rood. De snelle verspreiding en het oplopende dodental van het coronavirus, dat nu ook in Europa is gesignaleerd, joegen beleggers schrik aan. In China is het dodental door het virus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,2 procent kwijt op 601,18 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap kelderde 2,4 procent tot 915,52 punten. Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 2,4 procent onderuit.

Europese producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop. In Parijs leverden de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 4,2 procent in. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal (min 3,3 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,4 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,9 procent in Zürich.

Grondstoffenbedrijven

Bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen, werden eveneens van de hand gedaan. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 6 procent en was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 4,2 procent en easyJet verloor 5,3 procent in Londen.

De grondstoffenbedrijven kampten met de zorgen over de impact van het virus op de economische groei. In Londen verloren de mijnbouwers Anglo American en Antofagasta rond 5 procent. Staalconcern ArcelorMittal behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,9 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 3,4 procent.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen hard omlaag door de angst dat mensen minder gaan reizen door het coronavirus. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 52,28 dollar. Brentolie zakte 3,4 procent in prijs tot 58,61 dollar per vat. Dit zorgde voor koersdruk bij de oliebedrijven. BP daalde 1,9 procent in Londen en Shell verloor 1,6 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1021 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden