Clicky


Taliban claimen neerhalen militair toestel met Amerikanen

Taliban claimen neerhalen militair toestel met Amerikanen
27-01-2020 11:10 | Buitenland | auteur ANP | Redactie Transport Online

DEH YAK - [update 16:19 uur] De Taliban zeggen dat ze boven de Afghaanse provincie Ghazni een vliegtuig met Amerikaanse militairen hebben neergehaald. Afghaanse media berichtten dat volgens de Taliban alle mensen aan boord, onder wie hoge CIA-officieren, zijn omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel mensen in het toestel zaten.

Regeringsfunctionarissen hadden eerder gezegd dat een toestel van Ariana Afghan Airlines was neergestort, maar de baas van die luchtvaartmaatschappij ontkende dat. Volgens hem was er wel een crash, maar niet van een vliegtuig uit zijn vloot. Ook de luchtvaartautoriteiten van Afghanistan ontkennen dat een passagierstoestel was gecrasht.

Het toestel stortte maandag rond 13.10 uur (lokale tijd) neer in de provincie Ghazni ten zuidwesten van hoofdstad Kabul.

Maar het lijkt te gaan om een relatief klein spionagevliegtuig, een Bombardier E-11A. Luchtvaartautoriteiten in Kabul hebben bevestigd dat "een vliegtuig dat geen vrachtvliegtuig was en kennelijk was bedoeld voor militaire operaties, in Afghanistan was opgestegen en is neergestort in gebied in het oosten van het land dat door de Taliban wordt beheerst". Volgens politiebronnen vloog het van Kandahar naar Kabul.

Washington heeft niet bevestigd dat een Amerikaans toestel is neergehaald. Het Amerikaanse blad Military Times meldt op basis van een bron dat het leger wel een onderzoek is begonnen.