Transport Online - Visser: nog geen besluit over verhuizen mariniers naar Vlissingen

Visser: nog geen besluit over verhuizen mariniers naar Vlissingen

Visser: nog geen besluit over verhuizen mariniers naar Vlissingen
24-01-2020 16:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhuizing van het Korps Mariniers naar een nog te bouwen Michiel Adriaanszoon De Ruyterkazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zei vrijdag na afloop van de ministerraad eind maart duidelijkheid te willen geven over de kwestie.

Ze gaat begin volgende week overleggen met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Die zijn boos omdat donderdag uitlekte dat de verhuizing van Doorn naar Zeeland van de baan zou zijn. Veel van de circa 1800 mariniers zijn tegen de verhuizing en verlaten het korps.

"We gaan met Zeeland in gesprek om dit dilemma ook te schetsen, en te praten over wat als we tot een ander besluit zouden komen. En wat voor consequenties heeft dat dan voor Zeeland?", aldus de staatssecretaris. "We moeten er uiteindelijk voor zorgen dat we voldoende mariniers hebben én dat aan de afspraken met Zeeland invulling wordt gegeven."

Ze zegt "echt zorgen" te hebben over de "toekomstbestendigheid en continuïteit van het Korps Mariniers" enerzijds en de consequenties voor Zeeland en Vlissingen anderzijds als de verhuizing niet doorgaat. "Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een heroverweging van het besluit", schrijft ze aan de Kamer.

Precies een week geleden liet Visser in de ministerraad weten de verhuizing te willen terugdraaien. Dat leidde tot verzet van bewindslieden van CDA en VVD. Over het besluit was wel met de vier coalitiepartijen gesproken. Na de ministerraad werd toen besloten dat er nog geen besluit zou worden genomen en dat gekeken moest worden naar compensatie voor Zeeland.

Overigens heeft Visser de commissaris van de Koning in Zeeland en de burgemeester van Vlissingen al gesproken. Ze heeft aangegeven dat ze het "betreurt" dat verhalen over de verhuizing in de media zijn opgedoken. Premier Mark Rutte snapt de "grote ongerustheid" in Zeeland. Hij "baalt" ervan dat het zo in de media is gekomen.

Defensie besloot al in 2012 een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen te bouwen. Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn kunnen verhuizen. Het schrappen van de verhuizing naar Zeeland zou tientallen miljoenen gaan kosten, meldde Defensie vorig jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,881
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen