Transport Online - Rapport over Jehovah's Getuigen mag gepubliceerd worden

Rapport over Jehovah's Getuigen mag gepubliceerd worden

Rapport over Jehovah's Getuigen mag gepubliceerd worden
23-01-2020 17:01 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Het onderzoeksrapport over de Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen mag gepubliceerd worden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. De Jehovah’s Getuigen wilden met een kort geding voorkomen dat het rapport over hen vandaag openbaar gemaakt wordt. Maar de voorzieningenrechter wijst dat verzoek af.

Rapport

Het geschil gaat over de inhoud van een onderzoeksrapport, gemaakt door de Universiteit Utrecht, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). In dat rapport wordt verslag gedaan van onderzoek naar de manier waarop binnen de geloofsgemeenschap met meldingen van seksueel misbruik wordt omgegaan. Volgens de Jehovah’s Getuigen is het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist en lasterlijk. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Juridisch gezien ligt de drempel voor een publicatieverbod hoog. Het belang dat met het rapport gediend wordt, weegt zwaarder dan de bezwaren van de Jehovah’s Getuigen, ook omdat die bezwaren voor een belangrijk deel onjuist zijn.

Besloten zitting

De Jehovah’s Getuigen wilden dat het kort geding gisteren achter gesloten deuren behandeld zou worden. De voorzieningenrechter wees dit verzoek toe. Partijen spraken aan het einde van die zitting met elkaar af dat het rapport in ieder geval tot de uitspraak van vanmiddag 16:00 uur niet gepubliceerd zou worden. De rechtbank Midden-Nederland heeft eerder vandaag kennis genomen van de publicatie in de media over de inhoud van de dagvaarding in dit kort geding. Die bevat informatie over het onderzoeksrapport. Het is de rechtbank niet bekend hoe die informatie bij de media terecht is gekomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions