Transport Online - Verplichte terugroepactie voor sjoemeldiesels Suzuki en Jeep

Verplichte terugroepactie voor sjoemeldiesels Suzuki en Jeep

Verplichte terugroepactie voor sjoemeldiesels Suzuki en Jeep
23-01-2020 12:14 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Sommige dieselmodellen van de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee moeten worden teruggeroepen naar de garage omdat sjoemelsoftware is gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn. Dat meldt minister van Milieu, Stientje van Veldhoven, aan de Tweede Kamer.

De wegverkeersdienst RDW stelde in 2017 al vast dat met de betreffende modellen mogelijk iets niet in orde was. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de wagens inderdaad voorgeprogrammeerd waren om tijdens laboratoriumproeven veel minder stikstofoxiden uit te stoten dan bij normaal gebruik op de weg.

Van Veldhoven heeft met de RDW maatregelen afgesproken om ervoor te zorgen dat de voertuigen alsnog gaan voldoen aan de toelatingseisen. Het is daarbij niet gezegd dat een software-update voldoende is, mogelijk moet er ook fysiek aan de wagens gesleuteld worden. De kosten zijn voor rekening van de fabrikant.

De minister wil dat autobezitters in de toekomst verplicht kunnen worden hun wagen daadwerkelijk terug te brengen naar de garage. Veel eigenaren laten hun wagen namelijk niet aanpassen en dat vindt zij onaanvaardbaar.

Omdat de RDW de instantie is die voor de hele EU de typegoedkeuring heeft verleend, geldt de terugroepactie Europabreed. Ook in Italië wordt mogelijk onderzoek gedaan. De motoren van beide auto's zijn namelijk van de hand van Fiat, dat dezelfde motoren ook heeft gebruikt voor eigen modellen die door een Italiaanse toezichthouder zijn goedgekeurd.

Verstrekkende gevolgen

De minister gaat ervan uit dat ook de autofabrikanten mee zullen werken. Anders trekt de RDW de EU-typegoedkeuring van de betreffende modellen in. "De fabrikanten zullen dit willen vermijden omdat deze maatregel verstrekkende gevolgen heeft", aldus Van Veldhoven.

Fraude met de emissiegegevens van dieselauto's kwam ruim vier jaar geleden aan het licht toen Volkswagen als eerste tegen de lamp liep. Meerdere fabrikanten bleken zich schuldig te maken aan het gebruik van sjoemelsoftware en kregen opdracht tot herstelmaatregelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions