Oud-rechter moet advocaat 1,4 miljoen betalen om smaad

Oud-rechter moet advocaat 1,4 miljoen betalen om smaad
21-01-2020 13:05 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De voormalige rechter Hans Westenberg moet 1,4 miljoen euro (plus rente) betalen aan de Rotterdamse advocaat Hugo Smit, omdat hij Smit onterecht heeft beschuldigd en hem daardoor in zijn eer en goede naam heeft aangetast. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag.

De zaak draait om een telefoongesprek tussen de inmiddels gepensioneerde rechter en de advocaat. Zij spraken elkaar destijds over een ingewikkelde rechtszaak inzake Schiphol. Toen dat gesprek door de advocaat in 2004 in een boek werd aangehaald, ontkende Westenberg het contact.

De Raad voor de rechtspraak stelde daarop dat "het handelen van mr. Smit niet door de beugel kan en schadelijk is voor het functioneren van de rechtspraak".

Later is komen vast te staan dat er wel degelijk telefonisch contact was geweest. De zaak is tot aan de Hoge Raad uitgevochten; die gaf Smit eveneens gelijk.

Het schadebedrag is deels een vergoeding voor de gemaakte proceskosten en deels een vergoeding voor reputatieschade. "Door Smit per saldo weg te zetten als een leugenaar (...) is ernstig afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van Smit. Het grootste deel van de schadevergoeding betreft een compensatie van de inkomstenderving die Smit door zijn geschade reputatie ondervond.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden