Voormalig hoofd Interpol krijgt 13 jaar cel in China

Voormalig hoofd Interpol krijgt 13 jaar cel in China
21-01-2020 11:18 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TIANJIN - Een Chinese rechtbank heeft het voormalige hoofd van Interpol veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim dertien jaar. Meng Hongwei bekende vorig jaar schuld aan het aannemen van steekpenningen. Hij moet nu ook een boete betalen van 2 miljoen yuan (ruim 261.000 euro).

Meng stond aan het hoofd van de internationale politieorganisatie toen hij in 2018 spoorloos verdween. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan zijn thuisland. Later bleek dat hij daar was opgepakt. Meng bekleedde eerder allerlei topfuncties in China.

De rechtbank in Tianjin zegt in een verklaring dat Meng "alle strafbare daden heeft opgebiecht" en niet in hoger beroep gaat. China heeft onder president Xi Jinping op grote schaal de jacht geopend op corrupte functionarissen. Critici zeggen dat de autoriteiten dat aangrijpen om politieke tegenstanders van Xi uit te schakelen.

De echtgenote van Meng kreeg vorig jaar politiek asiel in Frankrijk, waar Interpol is gevestigd. Ze vreesde naar eigen zeggen voor haar veiligheid en die van haar kinderen.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden