Transport Online - Meer landen steunen missie in Straat van Hormuz

Meer landen steunen missie in Straat van Hormuz

Meer landen steunen missie in Straat van Hormuz
20-01-2020 13:49 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - België, Duitsland, Italië en Portugal steunen de Europese missie in de Straat van Hormuz om daar de vrije doorvaart te garanderen. Dat hebben ze in een verklaring laten weten. Nederland neemt aan de door Frankrijk geleide missie deel met een marineschip. Het was al bekend dat Denemarken en Griekenland de missie steunen.

De missie komt er omdat vorige zomer in de Straat van Hormuz enkele olietankers zijn aangevallen. De zee-engte is cruciaal voor de wereldoliehandel. De recente spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn bijzonder zorgelijk, aldus de verklaring.

Nederland, Frankrijk, Denemarken en Griekenland hebben een bijdrage aan de missie toegezegd. De vier nieuwe landen spreken hun politieke steun uit voor de missie. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Ruyter vertrekt volgende week naar het Midden-Oosten. Het neemt zes maanden deel aan de missie in de Straat van Hormuz.

"De stap die vandaag gezet is is een belangrijke", reageerde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken na beraad met zijn collega’s in Brussel. Hij heeft er nu "geen onmiddellijke aanwijzingen" voor dat meer EU-landen zich bij de missie zullen voegen. "Hoe breder zo’n coalitie hoe beter, maar ik ben natuurlijk heel blij met de landen die zich nu hebben aangesloten." Voordat het Nederlandse schip vertrekt komt er nog een beoordeling van de veiligheidspolitieke situatie in de Golf, aldus Blok.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,288

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions